TapioKoskinen Natosta ja armeijasta "Tää polku ei vie minnekkään,nyt sen ..."

Mattilan ja EK:n päiväuni

EK:n puheenjohtaja Veli-Matti Mattila, ei voi muuta kuin itkeä: "miksei meilläkin", "näin se pitäisi meilläkin olla". 

Prisman 1,20 euron kilohinnasta siis ehkä vain 10–20 prosenttia päätyy viljelijän taskuun, vielä pienempi osuus mahdolliselle työntekijälle. Brittiläisen Bananalink-kansalaisjärjestön mukaan banaanityöntekijä saa Equadorissa työstään 75 penceä eli noin 0,9 euroa päivässä. (HS 14.3)

Tällaisten unien innoittamana EK:ssa, on siirrytty uuteen tervehtimis käytäntöön. Ennen sanottiin huomenta. Nyt sanotaan paikallinen sopiminen.

    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Et perustellut miksi banaanityöntekijä saa alle euron päiväpalkkaa ja miksi suomalaisen keskipalkka on 2 600-3 000 € kuukaudessa kun nostelee niitä samoja banaaneja hedelmäosastolla esiin asiakkaille ostettaviksi 2 €/kg. Equadorissa banaanin hinta farmilla on 0,10 €/kg.

Ongelmahan on Suomen verotuksen tasossa. Siihen pitää saada muutos. Nyt painopiste on koko ajan vaatimuksessa nostaa palkkoja, että olisi varaa kuluttaa. Se palkankorotus siirtyy vientihintoihin joka heikentää kilpailukykyä.

Pekka Pylkkönen

No siinä on vähän kevyttä puuhastelua välissä kun bansku on haettu equadorilaisen viljelijän pihasta ja myyty malmilaiselle perheenäidille Prisman kassalta.

Miksi kauppaa ja logistiikkaa pitää vähätellä tässä? Maksa banskuistasi enemmän. Osta ne vaikka suoraan viljelijältä.

Niin ja Suomen verottaja repii jo yksistään banaanista huomattavasti enemmän kuin viljelijä.

Paikallinen sopiminen vai keskitetty sopiminen? Paikallinen tietysti. Hyödyt ovat kiistattomat.

Käyttäjän TapioKoskinen kuva
Tapio Koskinen

Sä olet ytimessä.Paikallinen sopiminen hyödyttää aina työnantajaa ja sijoittajaa. Ei sen tajuamiseen tarvitse olla Eistein. Eikä sen että, tuotantoketjussa on monia tahoja. Mun kirjoittaman jutun juju (tai vitsi) näyttää olevan vähän liian vaikea.

Toimituksen poiminnat