TapioKoskinen Natosta ja armeijasta "Tää polku ei vie minnekkään,nyt sen ..."

Itsenäisyyspäivän aloitus 2017

Onkohan ehdotukseni itsenäisyyspäivän lipun noston juhlallistamisesta liikaa Suomalaisille. Tuntuu että porukka aristelee sanoa mielipiteensä tästä ehdotuksestani.Tai sitten se on ihmisille ihan sama. Itse näkisin mielellään koko Suomen juhlimassa iloisesti. Meillä on annettu itsenäisyyspäivän juhlinta "viralliselle suomelle"ja sen ohjelmalle. Me ketkä välillisesti kustannamme bileet istumme katsomassa tuntematonta ja sytytämme kynttilät "ja se on siinä". Olisi kiva tietää onko tänäkin vuonna.   

 

 

Kun näin että haetaan ehdotuksia Suomi Finland 100 juhlavuoden tapahtuma ideoita. Aloin miettiä miten juhlinnasta saisi sellaisen että kaikki ja kaikilla on siihen mahdollisuus osallistua, sekä samalla tuntea yhtenäisyyttä ja ylpeyttä siitä, että on Suomalainen. Keksin että meillä on jo sellainen. Eli, oman lipun nosto. Tekemällä tästä juhlallinen johon kaikki osallistuisivat, muutenkin kuin ihmettelemällä, että miksi tänään liputetaan. Tyrmistykseni oli suuri kun sain ehdotukseeni vastauksen että ei käy, allekirjoitus valtionkanslia. Suurempi oli ihmetykseni kun luin perustelut miksi hanke ei sovi, Suomi Finland 100 hankkeelle:

 ”Kiitokset ehdotuksestasi Suomi 100 -ohjelmaan. Valtioneuvoston kanslia on valitettavasti 18.1.2017 päätynyt siihen, ettei hakijan ”Työryhmä Kilotaisto” hanketta "Juhlallinen lipunnosto" voida liittää ohjelmaan, koska hakemuksen perusteella hankkeessa yksi tai useampi Suomi 100 -hankehallituksen asettamista perusedellytyksistä Suomi 100 -ohjelmaan liittämiselle ei täyty. Perusedellytyksiä ovat: kyse on erityisestä, itsenäisyyden juhlavuoteen liittyvästä tai sitä juhlistavasta hankkeesta, hanke toteuttaa teemaa Yhdessä, liittyy johonkin kolmesta painopistealueesta: Suomen 100 vuotta, Suomi 2017 tai Suomen tulevaisuus, hankkeen pääasiallinen toteutumisaika on itsenäisyyden juhlavuosi 2017, sen keskeinen sisältö ei ole tuotteen tai palvelun myynti, ja hanke on hyvien tapojen ja lakien mukainen”.

Juhlavuosi hankkeen pääkoordinaattorille ei ilmeisesti käy että aloitamme juhlinnan yhdessä, yhtä aikaa ja samalla juhlallisesti. Se että olin myymässä jotain pitää paikkansa. Eikä se mitä myin ei ollut edes minun kuin osittain, sekin perinnön kautta. Olinhan ”myymässä” Talvisodan henkeä. Se miten tätä päädyin myymään, johtui siitä että meillä kaikilla on joku addiktio josta haluaisi eroon. Nämä eroon pääsy taistot tahtovat päätyä useasti tappioon, niin kuin minullekin on käynyt monesti. Sitten juhlavuoden inspiroimana mietin miten Suomen historiaa voisi tässä hyödyntää.

Kun taas tammikuussa annetaan lupauksia, niin koitetaan niistä pysyviä. Tässä ajattelin että jos ihmiset tekevät lupauksesta julkisen ja antavat sen kaikkien tietoon niin siitä on vaikea lipsua. Talvisodan henki tulee siitä että tässä lupaudutaan ainakin 105 päivän (Talvisodan kesto 30.11.39 - 13.3.40)ajan, ja hengen mukaisesti keskittyä omaan ongelmaan ja sen ratkaisemiseen, sekä niin että ratkaisusta tulee pysyvä. Eli annetaan kuvitteellinen vala, tuon ajan kokeneille ihmisille. Samalla vetosin siihen Suomalaisuuteen josta meidät maailmalla tunnetaan ja joina itsemme haluamme nähdä. Se on jotain mitä on vaikea kuvailla ulkopuoliselle, ainakin minun. ”Se vaan on ”jotain. Myymäni tuotteen, maksuvälineenä on osallistujan oman hyvinvoinnin ja tiedon lisääntyminen. Tämä olisi selvinnyt Suomi Finland 100 toimikunnalle jos olisivat ottaneet esim. yhteyttä minuun. Kaiken lisäksi kyse on kahdesta erillisestä asiasta, ensin on Kilotaisto jonka nimi tulee siitä että olen itse taistellut kilojeni kanssa. Ja toinen on lipun nosto, josta tässä vielä ehdotus vähän lyhennettynä joka ei kelvannut ”virallisille valvojille”:

”Talosta valitaan kaksi lipunnostajaksi ja muut asukkaat ovat pihalla nostossa mukana klo 8.00. Toimitaan alussa kuten suruliputuksessa eli nostetaan lippu ylös jonka jälkeen lasketaan puoleen tankoon. Tämän aikana pidetään minuutin hiljaisuus. Hiljaisuuden jälkeen vedetään lippu ylös. Tämän jälkeen Maamme laulu, laulettuna tai kuultuna (radio) Tilaisuus päättyy”.

Näin toimien meillä kaikilla olisi henkilökohtainen tilaisuus osoittaa kunnioituksemme ja kiitollisuutemme niille jo poismenneille Suomalaisille, jotka ovat olleet tekemässä Suomesta sen mikä se nyt on. Olisimme kaikki 5.5 miljoonaa kerrankin ”yhdessä” samalla asialla. Näin toimien näyttäisimme maailmalle ja naapureille, vaikka olemme jostain erimieltä, niin sitä olemme kuitenkin saman lipun alla (ainakin tämän vartin). Se vaara toki tässä on että seuraavana päivänä voi joutua tervehtimään naapuria joka eilen tuli tutuksi. Haluaako Suomalaiset näin osoittaa kunnioitusta? Onhan meillä vanha perinne johon kuuluu kaksi kynttilää ja tuntematon. Juhlan kunniaksi voisimme tänä vuonna olla vähän enemmän ja juhlavammin.

 

Yksin oot sinä, ihminen, kaiken keskellä yksin, yksin…

V.A. Koskenniemi

Näin ei tarvii olla tänä vuonna.

Tapio Koskinen

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat